Kinderwens

Kinderwens en fertiliteitstraject

Zwanger worden is een oncontroleerbaar en onvoorspelbaar proces, zeker als een vruchtbaarheidsbehandeling nodig is. Dat zwanger worden niet vanzelf gaat, kan bovendien oneerlijk en onrechtvaardig aanvoelen. Als je moeite hebt hiermee om te gaan, kunnen psychische klachten ontstaan.

Verdrietig stel vanwege negatieve zwangerschapstest

Somberheid en angst komen voor, maar ook relationele en seksuologische problemen. Psyche en Zwangerschap helpt vrouwen en hun partners omgaan met soms heftige gevoelens en gedachten tijdens het fertiliteitstraject.

Het behandelconcept van Psyche en Zwangerschap richt zich met name op cliënten met lichte tot matig ernstige psychologische klachten. Ook lichtere klachten verdienen behandeling omdat dan met een korte behandeling problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Praktijkvoorbeeld:

Een 34-jarige vrouw komt met depressieve klachten en een onvervulde kinderwens. De behandelaar bekijkt samen met de cliënt in hoeverre haar onvervulde kinderwens een rol speelt bij het ontstaan en voortduren van haar depressie.
Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de medische geschiedenis en in welk vruchtbaarheidstraject ze zit. Ook wordt de partner van de cliënt uitgenodigd om te kijken hoe hij in het proces staat en hoe ze samen met deze problematiek omgaan.
Naast de richtlijnen die gevolgd worden voor het behandelen van een depressie, besteedt de psycholoog extra aandacht aan de situatie waarin de cliënt zich bevindt.