Schematherapie groep voor mama’s to be

Een kortdurende schematherapie groep voor zwangere vrouwen die last hebben van somberheidsgevoelens en/of angstklachten en/of zich zorgen maken over de verbinding met de baby en/of bang zijn geen goede moeder te worden.

Schematherapie (ST) is een vorm van therapie die bestaat uit een combinatie van cognitieve gedragstherapie en elementen uit andere therapievormen. ST is geschikt als je in je leven steeds tegen dezelfde patronen aanloopt, last hebt van negatieve overtuigingen en vervelende gevoelens. Bijvoorbeeld de gedachte dat je niet goed genoeg bent, of moeite hebt anderen te vertrouwen, het gevoel dat je minder waard bent, of dat je er niet bij hoort.
Vaak zijn deze gedachten, patronen en gevoelens al vroeg in iemands leven ontstaan. We noemen deze patronen schema’s. De gemoedstoestand (modus) waarin we dan komen kan heel naar zijn met heftige emoties of waarbij je problemen ervaart in het contact met anderen. 

Het moeder worden is een intensieve periode in je leven. Een fase waarin er veel verandert, waarin je gevoelens van verliefdheid kan ervaren, maar ook onzekerheid, somberheid en angsten. In deze periode kunnen onderliggende patronen (schema’s) getriggerd worden. Het doel van schematherapie voor mama’s to be is dat je inzicht krijgt in jouw schema’s en modi en hoe deze zijn ontstaan. Jouw hechting met jouw ouders (of andere belangrijke hechtingsfiguren) en de hechting met je eigen baby in je buik staan centraal. Leren wat jouw behoeften zijn, goed voor jezelf te zorgen zodat je straks sensitief op de behoeften van je baby kan reageren. Er is aandacht voor wat te verwachtten in de kraamperiode, eerste twee jaar van je baby, de partner relatie en het ouderschap. Ook heeft de groep de functie dat we herkenning in elkaar vinden, steun aan elkaar hebben en verbinding maken.

De behandeling bestaat uit cognitieve technieken, ervaringsgerichte technieken en gedragstechnieken. Je leert in de therapie om je gevoelens op een gezonde manier te beleven en te uiten. Je leert wat je daarbij nodig hebt. We gaan negatieve gedachten en ideeën over jezelf en anderen onderzoeken, die gevormd zijn door negatieve ervaringen in je jeugd.

De relatie met de therapeut en de relatie met de groepsleden spelen daarbij een belangrijke rol. De combinatie van deze technieken zal leiden meer vertrouwen in jezelf als moeder, leren verbinden met anderen, het beter begrijpen van de behoeften van je kindje en hierdoor de hechting met je kindje verbeteren. 

Voor wie
De schematherapie voor mama’s to be is voor zwangere vrouwen die last hebben van somberheidsklachten of angstklachten tijdens de zwangerschap of weinig binding voelen met de baby in de buik of zich zorgen maken over de hechting met de baby of de rolverandering naar moeder lastig vinden of bang zijn geen goede moeder te worden.

Therapeut
De behandeling wordt gegeven door Esra Schuiling-Kayihan, GZ psycholoog: www.psychologiepraktijkesraschuiling.com

Praktische informatie 
Dit is een kortdurende schematherapie groep bestaande uit maximaal zes deelnemers, met wekelijkse sessies. In totaal 10 bijeenkomsten van 120 minuten van 10 weken. Voorafgaand worden twee intakegesprekken gepland en vragenlijsten afgenomen.

Start
Deze groep zal voorlopig nog niet starten.

Locatie
Psychologiepraktijk Esra Schuiling 
Schippersgracht 1-3
1011 TR Amsterdam

Vergoeding
Esra is aangesloten bij stichting 1nP (een netwerk-stichting die het contact en de afrekening met zorgverzekeraars regelt). Daardoor heeft zij contracten met alle zorgverzekeraars voor zowel de Basis GGZ als de Specialistische GGZ en wordt de behandeling volledig vergoed. Het eigen risico kan wel worden aangesproken. 

Aanmelden
Aanmelden kan via het contactformulier op www.psychologiepraktijkesraschuiling.com of door te mailen naar esra@psychezwangerschap.nl . Geef bij je aanmelding aan waarom je graag in de groep zou willen.