Voluit Leven na verlies in de zwangerschap

Als je te maken hebt met een sterfgeval, staat het leven voor je gevoel even stil. Na het overlijden van je kindje tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte geldt dit ook. En toch is het ook een ander verlies. Je rouwt over een kindje wat nog geen collectieve herinneringen heeft. Je moet afscheid nemen van het kindje dat je misschien niet eens hebt gevoeld, maar dat wel zo aanwezig was… En dat is net zo verdrietig.

Als jullie ervoor hebben gekozen de zwangerschap af te breken vanwege medische complicaties, geldt hetzelfde. Vaak komen daar dan ook nog andere emoties en gedachten bij.

In deze groepsbehandeling komt dit alles aan bod. De behandeling is gebaseerd op Voluit Leven, een behandelcombinatie van Acceptance and Commitment therapie en mindfullness, aangevuld met kennis en oefeningen specifiek over en voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap of vlak na de geboorte hun kindje hebben verloren.

Vorm
De behandeling bestaat uit acht wekelijkse groepsbijeenkomsten waarin per week een hoofdstuk uit het boek Voluit Leven wordt doorgenomen. Zes weken na afloop van de reeks is er nog een terugkomsessie. Voor de eerste bijeenkomst vindt er een individueel kennismakingsgesprek plaats.

Behandelaar
Merith Cohen de Lara en Romy Damhuis, allebei GZ-psycholoog. In de afgelopen jaren hebben zij veel ervaring opgedaan in het behandelen van vrouwen waarvan een kindje is overleden tijdens de zwangerschap of vlak daarna.

Praktische informatie
Start: Datum volgende behandeling nog niet bekend
8 bijeenkomsten van 15.00 uur – 17.00 uur
Eén terugkomsessie na zes weken
Aantal deelnemers: 6-8 personen
Locatie: De Roos, Pieter Cornelisz Hooftstraat 183 in Amsterdam

Vergoeding
Wanneer er sprake is van een DSM V aandoening en een verwijsbrief van de huisarts aanwezig is, valt de behandeling binnen de vergoede zorg en wordt het betaald door de zorgverzekeraar. Voor sommige verzekeringen is de vergoeding afhankelijk van de polis, restitutie of natura, omdat de therapeut niet met alle verzekeraars een contract heeft.

Nodig
Deelnemers dienen het boek Voluit Leven van Leven van E. Bohlmeier en M. Hulsberg (Boom uitgeverij) voor deelname van behandeling aan te schaffen.

Aanmelden
Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Vermeld bij de toelichting dat u zich wilt aanmelden voor de Voluit Leven Verlies groep.