Workshop Psychiatrie en Zwangerschap voor Huisartsen / Praktijkondersteuners

Workshop Psychiatrie en Zwangerschap voor Huisartsen / Praktijkondersteuners

Per jaar zijn er in Nederland 180.000 doorlopende zwangerschappen. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de vrouwen psychische klachten ontwikkelt tijdens hun zwangerschap. Slechts een fractie daarvan zoekt hulp. 5-10% van de vrouwen  heeft last van angst voor de bevalling. 10-20% ervaart de bevalling als traumatisch, waarvan 3% een PTSS  ontwikkelt. 12% van de zwangere vrouwen heeft of ontwikkelt een depressie tijdens de zwangerschap of post-partum (trimbos 2019). De postpartum depressie is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Uit onderzoek blijkt dat het niet behandelen van deze stoornis consequenties kan hebben voor de ontwikkeling van het kind op korte en langere termijn.

Iedere huisarts / praktijkondersteuner heeft te maken met deze doelgroep.

In samenwerking met Dr. Mariëlle van Pampus, gynaecoloog OLVG Amsterdam en Drs. Barbara Portier, psychiater OLVG Amsterdam heeft Drs. Merith Cohen de Lara, Gezondheidszorgpsycholoog | EMDR practitioner een eendaagse workshop ontwikkeld speciaal voor huisartsen en praktijkondersteuners.

De workshop is gericht op het verwerven van kennis over en bewustwording van de meest voorkomende psychische problemen tijdens de zwangerschap en post partum. Verder is er ruim aandacht voor de plek die zwangerschap heeft in de huidige maatschappij en de complicaties daarvan. De deelnemers krijgen inzicht in de sociale kaart voor deze doelgroep.

Er zal veel ruimte zijn voor interactie en het bespreken van praktijkvoorbeelden.

De workshop wordt zo spoedig mogelijk gepland.
De workshop duurt van 12.30 – 21.00 uur.
Locatie: Boven de Kerk, Krom Boomssloot 22-2 1011GW Amsterdam.

Voor huisartsen bedragen de kosten € 400,- per deelnemer.
Voor praktijkondersteuners bedragen de kosten € 250,- per deelnemer.

Accreditatie
KNMG-GAIA (ABC1): 6 punten
LV POH-GGZ: 6 punten

Literatuur
Handboek Psychiatrie en Zwangerschap + artikelen die worden opgestuurd.