De tijd dat iemand zwanger is en bevalt, is een bijzondere periode, die samen kan gaan met gevoelens van geluk en blijdschap. Maar het is ook een periode waarin psychische klachten kunnen optreden. Als er complicaties zijn rond de geboorte, is de kans op klachten extra groot.
Niet altijd aandacht voor psychische klachten
In de reguliere zorg voor zwangere vrouwen is daar niet altijd aandacht voor. Bovendien onderkennen vrouwen zelf niet altijd dat er iets aan de hand is. Ze denken dat hun klachten horen bij de lichamelijke en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. En daarbij: je krijgt een kind, dan moet je toch blij zijn? Maar een zwangerschap is oncontroleerbaar en onvoorspelbaar. Wat als het niet gaat zoals je had verwacht? Haal je je schouders op en ga je verder? Dat lukt niet iedereen.
Snelle behandeling voorkomt erger
In de visie van Psyche en Zwangerschap is het belangrijk dat psychische klachten rond de zwangerschap, ook als het lichte klachten zijn, snel behandeld worden. Dat voorkomt dat de klachten verergeren of dat de klachten de zwangerschap en zorg voor de baby beïnvloeden. Een snelle behandeling, in een vroeg stadium van de klachten, voorkomt complexe problemen. Dit geldt zowel op psychisch als op medisch gebied: als angst voor de bevalling op tijd behandeld wordt, is tijdens de bevalling minder medisch ingrijpen nodig.
Het doel van de behandelingen:
- Betere psychische gezondheid van de vrouw
- Minder medisch ingrijpen tijdens de bevalling
- Betere hechting tussen moeder en kind
- Minder complicaties na de bevalling
- Minder kans op postnatale depressie
Persoonlijke benadering en korte lijnen
Psyche en Zwangerschap kiest voor een persoonlijke benadering en werkt nauw samen met verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. De lijnen zijn kort: de psychologen kennen de zorgverleners met wie ze samenwerken goed. Zo nodig staat de therapeut de verloskundige bij met advies. Verloskundigen en gynaecologen worden ook met brieven op de hoogte gebracht van de bevindingen van de psycholoog en de behandeling.
Multidisciplinair samenwerken
Door de multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn (tussen verloskundige, huisarts en psycholoog) kunnen vrouwen met psychische klachten snel bij Psyche en Zwangerschap-psychologen terecht.
Als verwijzing naar bijvoorbeeld een psychiater nodig is, dan gebeurt dat op korte termijn.